среда, 8. фебруар 2017.

Bolje ocjene na usmeno odgovaranje

Ne znam za tebe, ali ja sam biologiju, geografiju i istoriju uvijek odgovarala usmeno. Daću ti nake savjete kako da dobiješ bolju ocijenu kada odgovaraš usmeno jer nije poenta samo suhoparno pričati šta si naučila.

1. Javi se prva
Gledaj da se javiš prva da odgovaraš, znam da si možda iznenađena, ali nastavnici obično na početku pitaju lakša pitanja i poslije sve teža i teža. Osim toga steći će utisak da si sigurna u svoje znanje jer si se javila prva da odgovaraš.

2. Budu samouvjerena
Nemoj bojažljivo odgovarati, kada nastavnica postavi pitanje samouvjereno i glasno odgovori na njega čak i ako nisi sigurna. Bolje da kazeš nešto nego ništa a možda bude i tačan odgovor. Najgori je osjećaj kad ne kažeš šta si mislila i nakraju se ispostavi da je to tačan odgovor.

3. Pomjeraj ruke
Pokreti ruku dok odgovaraš na pitanje daju utisak da znaš o čemu pričaš.

4. Karta za geografiju
Kad odgovaraš geografiju, obavezno koristi kartu. Sve o čemu pričaš pokazuj na karti, osim toga što imaš veće šanse za bolju ocjenu,jer nastavnici vole kad učenici učenici uče uz kartu, ti možeš sve pročitati s nje. Ako nisi zapamtila imena rijeka, planina sve će ti karta reći. Kako je moja nastavnica geografije govorila "karta vam je najbolja drugarica kad je u pitanju geografija, sve će vam šapnuti."

5. Dodaj po neku zanimljivost
Ako dok budeš odgovarala dodaš neku zanimljivost vezanu za lekciju nastavnici će misliti da nisi smo učila napamet već te interesovala lekcija.

Naravno ne zaboravi da učiš redovno,
Tvoja Mona<333

2 коментара:

  1. Ja sam osoba koja lično voli u većinu predmeta pismeno raditi,nego usmeno baš zbog mog straha.Sve u svemu jako dobar i koristan post i zapratila sam te.Sretno u daljnjem blogovanju!

    http://bellafashiondiary.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma nemoj se bojati, samo budi samouvjerena i primjeni ove savjete, i puno ti hvala!

      Избриши